shipping worldwide
0,00  (0,00 kn)

Kako nošenje maski može jednostavno i praktično utjecati na smanjenje izloženosti česticama zagađenog zraka?

Činjenica da onečišćenje zraka može uzrokovati ozbiljne štetne učinke na zdravlje uočena je u ranim godinama 20. stoljeća kada je nagli i veliki porast bolesti i smrti povezan s porastom onečišćenja zraka. Do 1970-ih veza između respiratornih bolesti i zagađenja zraka česticama bila je dobro uspostavljena i bilo je dovoljno dokaza koji su podržavali tu vezu čak i pri relativno niskim koncentracijama uobičajenim u suvremenim urbanim područjima razvijenog svijeta. Porast nije zabilježen samo u smrtnosti, već i u broju bolničkih prijama, posjeta bolničkim hitnim službama i ambulantnih ili liječničkih posjeta.

Ispitanici s kroničnim plućnim bolestima kao što su astma ili kronični bronhitis bili su uglavnom pogođeni, ali povećani simptomi, slabija funkcija pluća, povećana upotreba lijekova i veća upotreba bolničkih usluga otkriveni su i među članovima opće populacije. Zagađenje zraka izgaranjem fosilnih goriva, prvenstveno emisijama motornih vozila u gradovima, povezano je sa smanjenjem respiratorne funkcije.

Smanjivanje rizika od onečišćenja zraka u zatvorenom i vanjskom prostoru izvedivo je i zahtijeva kombinaciju javne politike, lokalnih i nacionalnih resursa, kulturnih promjena i zaštitnih koraka koje poduzimaju pojedini pacijenti. Za sve navedene bolesti osnovni korak u prevenciji i liječenju je izbjegavanje kontakta sa štetnim česticama, alergenima i zaraznim česticama u udisanom zraku.

Promet i industrija automobila emitiraju razne toksične tvari, uključujući čestice, ugljični monoksid, sumporni dioksid i dušikov dioksid. Urbane atmosfere u modernim gradovima nose karakteristične smjese onečišćenja česticama koje potencijalno mogu pogoršati bolesnike s kroničnim kardio-respiratornim problemima, a prisutnost aerosoliziranih bakterija u malim česticama može imati značajne posljedice na ljudsko zdravlje. Intenzitet prometa, lokalni i sinoptički meteorološki uvjeti i stupanj respiratorne disfunkcije koreliraju s taloženjem antropogenih čestica u dušniku i plućima.

Ekološke intervencije za smanjenje onečišćenja bile bi idealne, ali njihova provedba može biti otežana u zemljama u kojima smanjenje emisija potiskuje gospodarski rast.Nošenje maski za lice jednostavna je i praktična intervencija za smanjenje izloženosti česticama zagađenog zraka. Razvijena kao dio biomedicinskog odgovora na španjolsku gripu 1919. godine, ova je praksa danas prihvaćena u nekim kulturama kao najbolji način stvaranja prepreke zagađenju. Maske za lice dobro se podnose, a njihova upotreba poboljšava nekoliko zdravstvenih mjera kod osjetljivih ljudi. Studije potvrđuju da upotreba maski za lice u izuzetno zagađenim gradovima može učinkovito smanjiti izloženost zagađivačima zraka i smanjiti niži upalni i pridruženi kardio-respiratorni rizik.

Košarica 0 proizvod(a)
Košarica je prazna.
Calculate Shipping